Pataki Máté: Akadálymentesítés

Célcsoport: a fogyatékosok nem csupán az egyetlen célcsoport! Legtöbbször az akadálymentes honlap csak kódban tér el a hagyományostól. Ne legyen külön akadálymentes verzió, mert nem tud minden célcsoportot kiszolgálni!

  • A Google a legnagyobb vakfelhasználó, a mobilböngészéssel pedig gyengén látónak számítunk (kell a nagyíthatóság, jól átláthatóság).
  • Fontos a színtévesztés is (férfiak 8%-a is), nem támaszkodhatunk a színekre releváns információk kapcsán.
  • A hallássérülteknek felirat kell a videó alá! Aki születésénél fogva hallássérült, annak a jelnyelv az anyanyelve. Ezért a hanginformációk se legyenek perdöntőek a honlapon.
  • A mozgássérülteknek is több csoportjuk van informatikai szempontból.

Az érintőképernyőnek kockázatai vannak, nem hatékony a pozicionálása. A folyamatos mozgás igen zavaró a periférián! Ami mozog, nem fontos, így vagyunk kondicionálva!

Az értelmi fogyatékosok számára kell külön legegyszerűbb tőmondatos honlapokat csinálni, külön nyelven! Viszont nincs éles határ itt sem.

Ne optimalizáljunk adott monitorméretre. A beépített böngészőket különféle eszközökön kell tesztelni méret és megjelenés szerint. A gyenge hardver hazavágja az erőforrás-igényes honlapokat. Nem számíthatunk arra, hogy a felhasználó telepítsen kiegészítőt a tartalom élvezéséhez. Minden böngészőben élvezhető legyen a tartalom. Nem lehet mindent akadálymentesíteni, lényeg az azonosíthatóság, hogy tudjuk miről maradunk le!

Idős korban több segítség kell, pl. jobb a segítség szó a súgónál, és legyen mindig visszalépési lehetőség.

Külföldikenek a mértékegységekben is váltsunk!

Fejlesztők: Szöveges megjelenés, csak billentyűzetről használhatóság: hol vagyunk, hová mehetünk, szabványkövetés, szöveg elválasztása. Meg kell a karbantartókat tanítani az akadálymentes honlap kezelésére.

[powerpress]

A jegyzetet készítette: Németh Márton